tisdag 15 januari 2013

På kommandoIdag skulle matte och jag vilja jama om något fruktansvärt allvarligt. :(

När man är tvåbeningsunge i en viss ålder brukar man förstå det där med att folk dör, att hus kan brinna osv. Matte minns från när hon var unge att hon var rädd för att stenvillan hon växte upp i skulle ta eld, men mattes husse försäkrade matte om att "sten kan inte brinna" och att hon kunde sova lugnt. Mattes husse var för en gångs skull pedagogisk, något han inte är känd för, för hade han berättat för matte att allt som är INUTI stenhus kan brinna hade nog matte aldrig sovit mer...

I tisdagskväll brann det i ett hus på mattes skolort. Det allra hemskaste i det hela var att en 18-åring dog. När matte klev av bussen morgonen därpå slog lukten av brandrök emot henne, den hade spridit sig på hela orten, ända in i mattes skollokaler. Många av mattes skolkamrater kom till skolan och grät eftersom de hade känt 18-åringen och matte berördes djupt, tanken på att lillhusse inte är så mycket yngre och att hon tänker på brand varje dag när hon låter lamporna lysa för oss när hon går hemifrån gjorde att matte mådde mycket dåligt den där första dagen.
Mattes skolort är ju så liten att det inte gick att undgå att se huset och på onsdageftermiddagen, nästan ett dygn senare, brann det fortfarande upp ur taket.
När mer information kom fram visade det sig att alla i fembarnsfamiljen hade tagit sig ut ur huset, men att den äldste sonen gått in igen för att rädda familjens tre hundar. De hittades alla senare i hallen...

Jag tror att många hussar och mattar skulle ha gjort samma sak så vi har den största respekt för pojkens beslut. Vi är så ledsna för familjens skull. 

Det stora problemet med djur är ju att vi ofta gömmer oss vid känsla av fara och matte vet att hon skulle få leta under soffa och säng för att få fram mig och Lurrvar vid brand här hemma och med kolmonoxiden som osynligt sprider sig kan man räkna ut följderna.

Matte har därför bestämt sig för att försöka lära oss att komma på kommando.


Nu skulle jag vilja veta hur matte ska göra för att få oss att komma när hon ropar. Kommer ni när tvåbeningarna ropar?

Jag har två kuponger på Four Friends och en på Gourmet Gold blötmat. Dessa ger jag till de som i kattentarerna lämnar de bästa tipsen på hur man lär oss katter att komma på kommando.
För att det här inte ska bli ett helt nattsvart inlägg vill jag berätta två lite roligare saker.

Mattes kurskompis har en katt som heter Biltema (jo, han heter så!). I slutet av augusti ungefär när skolan började försvann Biltema och kom inte tillbaka. Under hösten skaffade kurskompisen en ny katt, Svea, eftersom det var tomt utan katt. Nu i början av januari kom Biltema tillbaka!!  :D
Han var i fin form och har antagligen övervintrat hos någon som gav honom godare mat. Men hans försvinnande resulterade ju i att också Svea fick ett hem, så slutet gott allting gott!

Nästa trevliga sak är att min grannkatt Tiger om ni minns honom, en ruskigt stilig orange katt *host* ja, i allafall, han börjar ju bli lite äldre och är antingen ute på äventyr eller ligger hemma och sover. Förra året fick han ju en kompis som heter Maja, ett litet sött svart troll. Hon kände sig ensam eftersom Tiger inte hade lust att umgås med henne och nu har vi fått veta att hon har fått en ny lekkompis, en liten röd tigerhane!  :D
Att han bara kostade 100 kronor på Blocket struntar vi i att tänka på just nu och gläds istället över att två katter har fått nya hem istället för att kastas ut i kylan! 


Hmm, jo två saker till som är bra när jag tänker efter är att matte har influnsa och är hemma från skolan och att SAABrina gått igenom besiktningen och överlever ett år till. Hallelujam!
12 kommentarer:

 1. Oj så tragiskt med branden.
  Jag kommer på stört om matte ruskar på temptisburken och ropar.Ibland visslar hon när jag e ute, för det hörs bättre än rop och jag lärde mig av gamla(första) husse att då ska jag springa hem.
  Grattis Saabrina och krya på sig matte! Min e krasslig också och behöver tassistans. Vaktar henne så hon inte kliar på såren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du är duktig som sköter din matte, det hade ju varit mycket lämpligt att sätta tratt på henne! :D

   Nosbuffar

   Radera
 2. Vi tror inte att katter kommer på kommando - inte om det är fara å färde. Vi tycker att människor behöver VÅR hjälp, inte tvärtom, och om vi gömmer oss, så ropar vi på människorna att komma och gömma sig tillsammans med oss. Därför måste nog brandmän vara de som räddar oss. Våra människor har inga mojänger att andas i som rökdykare har. De har också träning i att leta reda på katter som gömmer sig. Att ha en bur lättillgänglig är bra - men att tro att vi kommer fram om vi får för oss att det är farligt, näe, det kommer inte att funka. Det är svårt nog att få hundar till att göra det när det brinner och de söker sig till sina människor för skydd, när det är farligt.

  Kan inte matte skriva en artikel om djur och brandsäkerhet? Prata med brandkåren och lite sånt? Vi tror att det är sånt som en GUJ gör allra bäst!!
  nosgos å brandsäkra gottisar!
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ni har nog rätt... Men matte fick ett artikeluppslag i alla fall! :)

   Nosbuffar

   Radera
 3. Matte tränade oss redan som små kattisar, alltså, Aragorn och mig, att alltid komma på kommando. Sedan har hon tränat alla de andra katterna likadant - alltså, hon ropar och när de kommer så får de godis eller mat. Hon säger att det skall löna sig att komma på kommando! Då kommer vi katter även i en krissituation, och kan vi inte komma för att vi är inlåsta så skall vi jama högt så att matte hittar oss. Alltså, ropa och ge godis - det är mattes tips!

  Tass från Imma, abbemissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att ni redan kan! :D
   Men om matte ropar och skramlar med asken så kommer vi ju alla tre, hur ska vi då komma ihåg vad vi heter?! ;)

   Nosbuffar

   Radera
 4. Pacha och Corto16:16

  Jag, Pacha ar ju uppfostrad av en hund sà jag kommer pà kommando for det mesta utom nar jag laser i mattes tankar att det handlar om kattbur eller medecin. Corto kommer aldrig pà kommando och han jamar aldrig heller, en gàng satt han i garderoben i over en timma innan jag bestamde mig for att visa matte var han var. Vi tror nog som M och K att det ar valdigt svàrt att fà katter att komma nar det ar kris./ Pacha och Corto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men så tokig Corto var och vilken tur att du jamade om var han var! :D

   Nosbuffar

   Radera
 5. Ibland behöver man få vara ledsen också tycker vi. Husse och matte brukar ropa på oss om vi inte kommer och jamar hej när de kommer hem. Vi kan väl jama som så: vi kommer om vi är sugna på gos..Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man måste få vara ledsen, matte var jamarledsen den där dagen och tänkte på familjen som har förlorat sin son, och på lillhusse och oss.

   Vi kommer också bara när vi vill! Och matte har märkt att när det gäller godis vet vi inte vad vi heter, jamar hon att Lurrvar ska komma så kommer vi allihop! :D

   Nosbuffar

   Radera
 6. Alice21:45

  Bosse och Mårrgan kommer nästan alltid när matte ropar, jag kommer om jag har lust. Men skramlar matte med en dentisask så kommer vi alla tre rusande.
  Men vi tror precis som Kajsa och Maurice jamade, att är det en läskig situation så skulle vi aldrig komma fram frivilligt utan gömma oss.
  Jag och Mårrgan skulle tex aldrig komma fram fast matte skramlade med dentisar om det var någon besökare här som vi tycker är läskig. På nyår när jag var så jamarrädd för alla smällare vägrade jag komma fram vad matte än lockade med.
  Matte tycker det är jamarläskigt med bränder och har en väldigt stor respekt för levande ljus (har vi aldrig tända) och el. Hon jobbar mycket med säkerhet, brandlarm, utrymningsplaner och sånt och vet hur snabbt det kan gå väldigt illa.
  Stackars 18-åringen, skällisarna och deras anhöriga!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte har efter era kattentarer insett att det hjälper nog inte om vi kommer på kommando alla andra dagar, för är det otäckt tänker vi inte komma. Det hjälpte inte ett dugg hur mycket matte än skramlade med godiset vid tolvslaget på nyårsafton, Lurrvar kom inte i alla fall...

   Nosbuffar

   Radera