onsdag 15 maj 2013

Lurrvar stannar ett tag Nu är vi äntligen hemma från veterinären och det har varit en rent ut sagt för jädrigt lång och nervös vecka sedan vi fick veta att Lurrvar sannolikt har en tumör på ena njuren.

Godis tillsammans för sista gången på eftermiddagen?
Idag har Lurrvar träffat en ultraljudsspecialist som skulle kolla extra noga.
Gos i väntrummet innan vi går in till specialisten.

Svaren som gavs var både bra och dåliga. Han började med att konstatera att den vänstra njuren var mycket liten, på gränsen till skrumpnjure. Så tittade han på den andra och konstaterade att den var ännu mindre, fullt utvecklad skrumpnjure. Med andra ord, ungefär vad vi visste sedan tidigare om Lurrvars njursjukdom fast den nu har förvärrats mycket.


Lurrvar hos sin tant Bm ♥

Däremot så hittade han ingen tumör och det var en lättnad tyckte vi. Specialisten konstaterade då att det kunde ha varit bättre med en tumör för den hade man eventuellt kunnat bota eller åtminstone mota framför sig och köpa tid genom mediciner. Lurrvars sjuka njurar kan det bara gå åt ett håll med och det är neråt och jag ser åt vilket håll det barkar i och med att han har förlorat så mycket i vikt på kort tid.
Idag stod Lurrvar kvar på 1,7 kg trots att han uppvätskades förra veckan.

Lurrvar blir nakenkatt på magen...

Veterinären sa också att innan Lurrvar hittades hade han säkert gått länge med en obehandlad urininfektion som till slut gått upp till njurarna och förstört dem. Stackars stackars Lurrvar så ont han måste ha haft...   :/


Nu har i alla fall Lurrvar ordinerats Fortekor för att "minska äggviteläckage och sänka trycket i njurbarken", jag har ingen koll på vad det betyder. Medicinen kommer inte att ge Lurrvar mer tid, men han kanske kommer att må bättre den tid som finns.
Jag frågade hur lång tid det handlar om, en vecka? En månad? Ett år? Veterinären svarade att Lurrvar kommer inte leva ett år till med det här, mer specifik ville han inte vara. Däremot sa han tyvärr att nu när det har satt igång så här så kan det gå snabbt... Bara att tyda tecknen med andra ord, och ett är att Lurrvar inte tar upp näring och vätska fast han äter ofta och mycket, ett annat är att han minskar i vikt. Han fick vätska insprutat i nacken idag och precis som förra veckan piggnade han till direkt. Från att snällt ha legat still på bordet ville han börja undersöka och blev som en vanlig liten nyfiken katt!  :D

Lurrvar får vätska i nacken

Vi kommer alltså att få fortsätta att åka in och vätska upp honom och man får ta ställning till hur ofta det ska göras, vad det kommer att kosta (280 kr subkutant och 530 kr intravenöst) och hur Lurrvar kommer att orka med det.

Nåt som verkligen kommer att uppskattas hemma är att Lurrvar ordinerats mer blötmat och mindre torrfoder. Vi ska se hur vi ska lägga upp det, om de andra också ska få extra blötmat då. Bm tycker också att det är bra för Lurrvar att slicka yoghurttallrik varje dag, vi behöver ju inte bry oss ett dugg om att han blir tjock (för det blir han ju inte) utan bara se till att han får i sig så mycket vätska som möjligt och han verkar inte må dåligt av mejeriprodukter. Lillhusse är därför barskt tillsagd att också lämna en matsked eller två i tallriken till Lurrvar varje morgon trots att lillhusse är fjompig och tycker att det är äckligt med katter i tallrikarna även om de diskas innan han ska äta i dem igen.

Lurrvar: " – Stickisen är dum, han har gjort Lurrvar till nakenkatt på mage
och sida och han drar i Lurrvars päls. Lurrvar VILL inte!"

Veterinären sa att det var bra om Lurrvar kunde få i sig Omega 3, däremot uppfattade varken Bm eller jag varför eller hur. Tabletter, rinnande, vet någon av Lurrvars beundrare?

På väg hem i ryggsäcken
Urinprovet som Lurrvar lämnade får vi svar på imorgon och det tillför kanske inte så mycket nu mer än att vi får veta hur dåliga värden Lurrvar faktiskt har... Nu ska vi tänka ut hur vi lättast ska få i Lurrvar medicin varje dag. Jag är inte förtjust i att bända upp kattkäkar och kan inte säga att jag ser fram emot det.
Det var nog ungefär allt tror jag. Jo, just det, vi har köpt vätskeersättning också som veterinären tyckte att vi hellre kunde försöka få i Lurrvar än vatten. Undrar om den är lättare att få ner om den serveras i fontänen??   ;)

TACK snälla alla som har tänkt på oss och hållit tummar, klor och demonstrerat. Jag tror att det kan ha gjort susen!  ♥♥♥ 


Lurrvar och rödgråten och lättad matte hemma igen! ♥


29 kommentarer:

 1. Skickar massa tankar till er. Kan du kanske ta Omega 3 kapslar och bryta sönder, om han kan tänka sig att slicka i sig vätskan däri?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att Lurrvar kan stanna i alla fall över sommaren, det skulle göra mig otroligt tacksam!

   Nosbuffar
   / matte

   Radera
 2. Skickar massor med kurr-terapi till lilla Lurrvar !
  Har tyvärr inte en susning om det där med Omega3 , vet att det finns att köpa till katt o hund men har ingen susning om hur det ser ut , vet bara att det ligger i en burk.
  Nospussar o Tassklappar !

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK så jamarmycket! ♥

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 3. Agneta, Sambo och Roxy23:10

  Vi önskar er många, många fler härliga dagar tillsammans!
  Kram och nospuss

  SvaraRadera
 4. Vi kan bara hoppas att Lurrvar får så lång tid som möjligt hos er. Ett sätt att få i honom vätska är ju att blöta upp blötmaten med lite vatten så det blir en soppa. Det får min Viktor och det gillar han. Han har också lite dåliga njurvärden, men det har han haft i flera år. Tänker på er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, blötmatssoppa får Lurrvar redan, det går ner bra här med.

   TACK så jamarmycket! ♥

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 5. Skickar massor av kramar och nosbuffas <3 Ta vara på den tid ni har och gör det bästa av det. Det kommer Lurrvar må bäst av. Det och att få vara med sin familj <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK så jamarmycket! ♥

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 6. Åh vad vi håller tassarna för att söt-Lurrvar får vara en pigg och glad misse så länge som möjligt!
  Tyvärr vet inte vi heller så mycket om omega 3 men matte har kollat runt lite på nätet. Generellt verkar det som om alla njurfoder (diet) innehåller mer omega 3 än vanliga foder. Omega 3 verkar vara bra om katten har kroniska och latenta infektioner, problem med pälsen och stärker immunförsvaret. Men det verkar som om det finns olika uppsättningar av omega 3 och att det är viktigt att ge rätt.
  Matte hittade några länkar där det står mer om omega 3 till katt
  Här står det om en sorts omega 3, men däremot står det längre ner att om katten har njurproblem skall den ha en annan sammansättning och att man kan maila deras webveterinär för mer info http://www.djurdoktorn.nu/till-webbutiken/katt/husapotek/omega-3
  Här står också om omega 3 i foder http://www.birmaringen.se/halsa/njurar/kronisknjursjukdom.html
  Jag tycker du skall ringa vettisen och fråga vilken typ av omega 3 ni skall ge honom.
  Krama söt-Lurrvar från oss och kram till matte också från oss alla
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så snällt att matte har kollat upp lite om Omega 3, vår matte orkade inte igår... Ska jama att hon ska läsa på de där länkarna.

   Nosbuffar och kramar ♥

   Radera
 7. jag är så glad att han är med hem igen! Jag tror inte att vare sig Lurrvar eller ni är redo att skiljas åt än. Ni får ta det en dag i taget. Du ser när det är dags!

  Vaed gäller omega 3, så vet jag bara att det finns i kapslar för människor - kanske kan du öppna dem och hälla över t ex tonfisk? Alices matte verkar veta rätt mycket, så gör som hon råder och kolla upp vad det är för något han behöver och om man kan blanda det i maten, utan att det smakar blärk!

  Vi skickar alla spinnhealing, nosbuff, gos och kramar och hoppas att han får bli kvar riktigt länge! :x
  lillie, Maurice och Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är absolut inte redo än...

   TACK så jamarmycket! ♥

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 8. jag glömde att säga, att den där bilden på dig och Lurrvar, den är helt underbar!! :)

  SvaraRadera
 9. Skönt att Lurrvar fick komma med hem igen. Nu får ni till vara på tiden.Så skönt att Lutrvar är hemma med all kärlek och omtanke som han får.Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en sån lättnad! ♥

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 10. Margareta Pennebrink09:17

  Skönt att Lurvas fick komma med hem. ni var inte redo än, nu får ni ta en dag i taget. jobbigt när småkissar är sjuka. jag vet, har varit där. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är så tacksamma! :D

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 11. Oki, lite praktiska fakta kring njursjukdom och foder: Omega-3 behöver Lurrvar för att "fetta upp sig", d.v.s. inte tappa mer i vikt. Han bör nämligen dra ner på proteinet, som är mest förekommande i kött, kyckling och ägg. Ge hellre fiskblötmat, gärna tonfisk som innehåller mycket Omega-3! Smör eller matolja (raps) är utmärkt att ge extra av. Fil/yoghurt är toppen! Låt maten innehålla mycket kolhydrater och fett hellre än mycket proteiner. Få i honom vätska på alla sätt ni kan - det avlastar njurarna.

  Njurbarken är full av små "bubblor" som heter glomerulus. Det är i dem som reningen av blodet genomförs. Om glomerulusarna blir överansträngda kan de inte rena som de skall och då blir njurarna förgiftade av avfallsöverskottet.

  Det finns en suverän bok för människonjursjukdomar - "Njurarna - de som håller oss i balans" av Astrid Seeberger, som förklarar med bilder m.m. och som är lätt att förstå. Den hittar du på biblioteket. Njurarna fungerar likadant på alla däggdjur, så du kan hitta mycket lärorikt och praktiskt i den. Lycka till!

  Massor av kramar och spinnhealing från klostergänget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantass-tiskt svar, nu förstår vi bättre! :D
   Mera fiskblötmat alltså, Lurrvar ska bli en liten sjökatt med andra jam! ;)

   Stora nosbuffar

   Radera
 12. Glömde ju den viktiga detaljen om att ge medicin. Så här gjorde jag med Conny: Jag höll honom i famnen och klämde med tummen och pekfingret i hans mungipor så att han gapade. Sedan släppte jag tabletten så långt bak i halsen på honom det gick och sprutade en skvätt vatten efter. Conny svalde, och sedan var det godis-dags! Om tabletten "fastnade" på vägen ner, tog godisbiten den med sig ner i magen.

  Stora, medkännande kramar från sr. Carina, klosterkatternas tjänarinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är INTE förtjust i att öppna käkar, det gör ont i mig.
   Idag har vi fått hem meducinen och jag tänkte prova med att stoppa den lilla tabletthalvan i en mjuk stickis så kanske den åker ner av bara farten! Med Frank skulle det funka perfekt, för han tuggar inte utan verkar bara svälja! ;)

   Kramar

   Radera
 13. Läste detta redan imorse, men kunde inte kommentera då, för jag kände att jag bara skulle komma rödgråten till jobbet då. Så tråkigt att få det beskedet om njurarna, men jag hoppas att Lurrvar får känna sig pigg och busig så länge som möjligt. Ta tass om varandra, allihop. Kurr och burr, samt kram från Stationskattmatte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK så jamarmycket! ♥ Ja, vissa blogginlägg får man ibland vänta med att läsa... :/

   Vi hoppas att Lurrvar ska hålla ut så länge som möjligt, just nu behöver han bli intresserad av att dricka vatten igen.

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 14. Finaste Lurrvar, matte, Linnsen och Frank! Vi tänker på er mycket och blir ledsna i ögat när vi läser att Lurrvars tid hos oss är kort. Vi hoppas förståss att Lurrvar får vara en pigg och busig misse så länge som det bara går. Matte tror att det finns Omega3 att köpa på flaska som man kan droppa eller spraya på maten.
  Skickar NosGosar och Tröstebuffar i massor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK så jamarmycket! ♥

   Ja, det var ett sorgligt besked, men vi hoppas att Lurrvar ska ha mycket kraft i sin lilla kropp.

   Nosbuffar och kramar

   Radera
 15. Nej, det får bara inte vara sant! Så ledsna vi blir, varför ska detta behöva hända när man som Lurrvar redan har gått igenom så mycket? Kunde han inte fått åldras i lugn och ro som han så väl är värd? Det är inte rättvist!
  Hoppas att han åtminstone får fortsätta må bättre och vara glad och nyfiken, nu när han får medicin och vätska.
  Stackars Lurrvar, och stackars dig <3 Vi tänker på er <3
  Många tröstande kramar och tassklappar
  PS Så lik Frasse Lurrvar är på det fantastiskt fina fotot av er längst ner i inlägget <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK så jamarmycket! ♥

   Det känns orättvist, tidigare hemlösa katter borde belönas med långa sköna liv när de fått hem och blir älskade, som plåster på såren.

   Visst är Frasse och Lurrvar lika! Frasse är bara något lite högre och bredare! ♥

   Nosbuffar och kramar

   Radera