onsdag 18 januari 2012

Favoriter

Igår på Catbook var det tal om mattor och kräkningar, och även Skrutten och Skorpan tog upp ämnet.

I vår familj är det jag som står för kräkningarna, Lurrvar sköter hostandet och Frank är lite mitt emellan. När man då är storkräkare som jag får man ju vissa favoritmattor! Vi bor i två rum och kök enligt tvåbeningarnas sätt att räkna, vi katter räknar ju garderober och sådana trevliga ställen också, men det jag skulle säga var att matte på så pass liten yta har lyckars få in många mattor och det känns ju skönt eftersom vi katter alltid vill ha något mjukt att kräkas på.

Skrutten och Skorpan kattstaterade att deras matte försöker rädda mattorna när en kräkande katt är i närheten, det har vår matte gett upp. Hon har insett att har jag sett ut en matta så tänker jag kräkas på den och då är det bara för matte och lillhusse att antingen torka bort eller tvätta hela mattan...
Med andra ord så tvättas mattor här vid varje tvättillfälle.

I mattes minililla sovrumsdel av vardagsrummet finns en rosarandig trasmatta, den är alltid mitt första mål! Den brukar kräkset gå igenom så bra på, så matte har helt enkelt vant sig vid att den mattan har hon 1-2 dagar sen får den ligga på balkongen i väntan på nästa tvätt...

Nästa matta som jag satsar på är den vita mattan under soffbordet, den brukar gå ganska bra att torka av, så den brukar få ligga kvar ett par omgångar tills de bruna fläckarna efter kattmaten syns för mycket. ;)

Sedan har vi stora vardagsrumsmattan som från början var lilarosa och vitrandig. När jag hade kräkts ett par gånger för mycket på just de vita ränderna tvättades den, det var bara det att det lilarosa färgade av sig till det vita, så nu tycker matte att den inte är lika fin längre, men jag påminner henne om det praktiska, kräkningarna syns inte lika lätt nu på de tidigare vita ränderna, bra va! :) Tänk vilken hjälp tvåbeningarna har av oss katter.


Vardagsrumsmattan som från början var vit och rosalilarandig...


Den stora vardagsrumsmattan brukar tyvärr också användas av Frank de gånger han har fått nåt under "svansen" och då brukar den få åka direkt på tvätt! Jag vet inte hur ni gör om ni får nåt under svansen? Själv brukar jag faktiskt inte få så, matte har aldrig sett mig eller Lurrvar "dra svansen" mot mattan.

Hallmattan är mörkblå och köksmattan är svart och de är inte vidare kul att kräkas på, för där syns det ju inte. Ibland om jag har kräkts när tvåbeningarna har varit ute då ser de inte geggamojjan på mattan och så kliver de i det, det brukar göra succé!


Köksmattan - meningslös att kräkas på

Sist men inte minst har vi mattan i lillhusses rum, det är en handvävd persisk matta som matte har fått i arv från sin husses matte. Den kräks jag inte på så ofta av respekt för mattes släkting. Jag tror inte att hon skulle tycka om det, för när hon fick ett arv köpte hon massor av persiska mattor för 50.000 kr och la i sitt hem och hon hade nog aldrig tänkt sig att en liten katt skulle kloa och kräkas på den... I ärlighetens namn ska jag erkänna att vi har en jamarstor persisk matta ståendes ihoprullad i källaren också och den tycker matte att vi har förstört. Förutom att det var den roligaste matta jag har lekt på så var det min favoritkräkarmatta när vi bodde i förra lägenheten och Frank tyckte hrm, också att den var bra, så till slut tyckte matte inte att den kändes fräsch mer... Den är så stor att den inte går att tvätta, den lilla persiska mattan trycker matte in i tvättmaskinen då och då och det tror jag gör att mattes släkting mår dåligt uppe hos Skaparkatten...Persiska mattan i lillhusses rum, jamarmjuk och skön.


Vad har ni andra trevliga katter för kräkvanor?

13 kommentarer:

 1. Tack för att du berättade om hur det går till hos er kompis! Vi bor också i en såndära tvåa fast den är stor nog och kallas trea minst tycker mamma plus alla garderober och stora balkongen och sådära men tvåbeningar mäter juh inte lika bra som vi ;). Hur är det då hos oss? Här är syster Bus nummer ett på det där med kräkningar och sen kommer jag som inte är långt efter, Busan och brorsan kommer sist.. Vilket känns lite orättvist. Men i vilket fall så har även vi platser som får mötas av det hela mest och det är hallgolvet och så mammas STORA fina gröna matta i vardagsrummet.. Men mamma är samtidigt en hejare på att städa upp på direkten när hon är hemma så några fläckar syns knappt.. Hon har lärt sig snabbt och det går fort. Som tur är så kräks vi ju inte så ofta men när det händer så är mamma där och fixar. Först kollar hon oss så inte vi mår dåligt och så tar hon itu med kräkset.. Är hon inte hemma så tar hon en tur runt här hemma när hon kommit hem och kollar upp om vi råkat smaka något vi inte ska ha och sådära.. Innan hon fick kunskaper om foderallergi så hände det oftare och det var mer hektiskt än det är idag :). Mamma har sagt att utan oss så hade hon varit kvackelmage *fniss*.

  Nosbuff och Tass

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor fin grön matta att kräkas på låter ju helt perfekt! :)
   Till en början ville inte vår matte torka kattkräk, men jag har liksom vant henne vid det! ;)
   Nosbuff

   Radera
 2. Om jag nu mot förmodan kräks så väljer jag den beigebruna mattan i hallen och sen är det bara att vänta på att matte eller husse ska komma hem och trampa i högen ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju alldeles utsökt med en beige matta att kräkas på, då får ju tvåbeingarna sig en spinnande överraskning när de kliver i det! ;)

   Radera
 3. Här hemma hos oss är det bara jag, Skrutten, som kräks och jag är inte speciellt kräsen med vilken matta jag väljer. Det viktiga är ju att man inte bara kräks på golvet utan på något mjukt och trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klart att det måste vara något mjukt som tar emot det kladdiga! :)
   Nosbuffar

   Radera
 4. Vi har vår matta under vardagsrumsbordet, det är favoriten och sen har vi en vit matta i ett av våra smårum, den är jättebra. Det blir stora fina fläckar! Nosdbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, ni gillar också vardagrumsmattan, den brukar vara stor och bra, svår att tvätta! ;)

   Åh, en vit matta också, det är ju helt perfekt att testa tvåbeningarnas kärlek med, jam menar om de tycker om oss fortfarande fast vi har valt en kanske inte så kräkvänlig matta... ;) Det gör matte alltid som tur är, jag får kräkas på vilken matta jag vill och hon älskar mig lika mycket ändå! ♥
   Nosdbuff på er ;)

   Radera
  2. Anonym12:41

   Hihii vi har också en paltastor matta i rummet.Den är inte lätt att handskas med=).Roligt att se matte krypa under bordet=tung glasbord hihii o torka=)sen slår hon alltid något i den när hon backar ut.Då springer jag skrattane min väg=D:Kidi

   Radera
 5. Sambo22:05

  Utan tvekan mest lyckat för min del och minst uppskattat av matte var när jag lyckades sikta ner i en av hennes skor, i lönndom, på natten... Hon märkte det när hon skulle till jobbet!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. *fnissar högt*
   Ooops! Där fick sig matte en rejäl överraskning! :D
   Som tur är brukar ju inte kattspyor lukta så mycket, så det kanske gick att rädda skorna ändå?
   NOsbuff (till matte också)

   Radera
 6. Alice16:20

  Här är det Wilma som är en kräkkatt. Favoriten är hallmattan som fint suger åt sig allt snabbt, annars duger vardagsrumsmattan bra också. Men det fungerar bra på vanliga golvet också men då skall man välja bra platser som trösklar (så det rinner längs kanten på båda sidorna), längst in under sängen eller under en byrå. Wilma talar ofta om väldigt ljudligt innan hon kräks fast försöker matte rädda en matta så brukar Wilma oftast välja nåt annat värre ställe så hon har gett upp och tvättar mattorna varje gång hon har tvättstuga.
  Mårrgan och Bosse har bara kräkts en eller 2 gånger så de har ingen strategi. Jag har faktiskt aldrig kräkts sen jag flyttade hem till matte.

  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tihi, er matte låter som vår då, hon har också gett upp att försöka flytta på mig när jag är i kräkläge. Matte är jamartrött på att släpa mattor till tvättstugan, men vad gör man inte för sin älskade katt!! ;)
   Nosbuffar

   Radera