fredag 2 december 2011

Hunderingar

I går kväll låg jag och läste tidningen med matte och såg då en annons för en skällis. Det var en liten Chihuahua som var till försäljning för priset 13.000 kr.




Detta fick mig att fundera på varför dessa små djur kostar så mycket när man de facto kan få en fantastiskt trevlig katt gratis om man vill (även om man höjer kattens status och värde genom att betala ett rimligt pris eftersom det ju faktiskt är ett levande djur). Vad är det som gör dessa djur så värdefulla när man kan kasta katter i kartonger längs med vägkanten utan att ens ha lagt i mat eller gjort lufthål, eller som med Frank och mig, stänga in oss och fyrtio andra katter i ett trångt kök i flera år och låta oss leva på gröt och smutsigt vatten (om vi hade tur)? Är det bara det att det är modernt att ha skällis eller ÄR de faktiskt mer värda än oss katter?

Man kan ju komma med argumentet att skällisar kan man lära saker, men det kan jag lova att man kan med katter också, våran Josse på katthemmet har lärt sina katter massor av "konster" som man förväntar sig att skällisar ska kunna, som att rulla runt (kan jag med utan att bli bedd om det!), hålla fram tassen (kan jag med, fast jag vill inte). Jag är säker på att vi katter kan en massa andra spännande konster, jag kan t.ex komma flygande om matte bara lägger min borsthandduk på lillhusses säng, hon behöver inte ens be mig!

Skillnaden är väl att vi katter gör bara sakerna när vi själva har lust, medan skällisarna blir tvingade och älskade om de gör som matte/husse säger. Vi katter blir ju älskade ändå, så egentligen är det ju synd om skällisarna...  :(

Jag tror att anledningen till att skällisarna har så hög status i Sverige är att de avlas fram, de föds inte i okontrollerat antal under förstutrappan eller i stallet som katter gör. Detta gör ju att man har koll på skällisarna och det finns inget större överflöd (kan jag tänka mig), katter däremot finns det hur många som helst och då sjunker värdet och man tror att katten kan man behandla hur som helst.




På de här bilderna ser man ju tydligt vilket djur som är sötast som unge!  ;)



Här ser man vem som springer fortast!



 Här är det en mycket tydlig skillnad i arg skällis och arg katt, katten är fortfarande söt! ;)



Och även om den här sista bilden inte innehåller en Chihuahua, så ser man ändå vilket djur som är coolast! ;)

7 kommentarer:

 1. När lillie var liten, för en 3448 kattiljoner år sen, så hade hundar en lika låt status som katter. Hundar sprang omkring lösa lite varstans, människor brydde sig inte så mycket därför att det fanns nya hundar för ingenting (eller ett par kronor). Först när hundskatten registreringen, skattemärket, koppeltvång osv infördes, så började folk ha bättre koll på sina pälsklingar. Lagen om att man MÅSTE ge djur vård när de är sjuka, bidrog också. Innan dess struntade många i om djuren var sjuka, de fick ofta lida tills de dog "av sig själva".

  Svenskars relationer till katter är lite knepiga - vi är det enda landet i världen, där man föredrar katter framför hundar som favorithusdjur, men det hjälper ju inte när människor som inte har fått lära sig känna empati med djur, som inte förstår att husdjur är familjemedlemmar PÅ RIKTIGT, skaffar husdjur...

  Vi tycker att det är lika viktigt att ta tass om ALLA husdjur - hamstrar, kaniner, hästar, ormar, marsvin, grisar, kossor, pippisar, lellefanter, spindlar, sköldpaddor, råttor, gerbiler, guppisar eller snorkfröknar

  SvaraRadera
 2. Visst kan vi MASSOR med "konster", men bara OM och NÄR vi vill och inte på begäran, så-det-så! *stampar med tassen*

  =^.^=

  Nosbuff

  SvaraRadera
 3. Maurice och Kajsa:
  OJ, så gammal eran lillie är! *stora ögon* Då föddes hon nästan samtidigt som Skaparkatten då eller? ;)

  Tänk att skällisar har haft samma låga status som vi katter har och nu har det ändrats så. Vi tänker på hur det var i Venedig där katterna länge vördades för deras roll som musjagare, tänk om det var så i vårt land.
  Vi håller med helt om att alla djur ska tas tass om!

  När matte är hos sitt kullsyskon som har kaniner så vill matte alltid släppa ut dem eller göra kaninstek av dem för hon tror inte alls att de trivs med att sitta i en minibur, matte får ångest av det... :/ Fast matte förstår att ninisarna inte skulle klara sig om matte släpper ut dem och matte vet inte hur man gör kaninstek, men ångest får hon iallafall.

  Smulan och Amanda:
  Katter skulle kunna vara cirkusdjur om vi ville! Fast vi tycker inte att djur ska vara på cirkus eller i djurpark, matte får ångest av det med! Djur ska vara FRIA och göra vad de vill! *stampar hårt*

  SvaraRadera
 4. Kloka funderingar. Tvåbeningar vill ju gärna sätta ett ekonomiskt värde på det mesta. Ofta blir det väldigt fel, som när det gäller värdet på oss katter t ex. Ett annat exempel är när det gäller att värdera arbetsinsatser. Varför är det mer värt att sitta med en telefon för örat och skrika aktiekurser åt varandra än att arbeta med att ta hand om våra sjuka? Jag tror att vi katter måste börja kräva att bli värderade på ett mycket mer realistiskt sätt!

  SvaraRadera
 5. Kattson:
  Jag jamade väl lite både humor och allvar i detta inlägg, för alla är vi ju lika mycket värda (även om katten ÄR sötare!). Det är mycket konstigt det där med ekonomiska värden, matte jamade med sin bästa väninna, tvåbeningsstickisen, om att undersköterskor borde ha mycket mer lön med tanke på att de får så att säga göra "skitgörat" med patienter, men då blev hon arg och menade att läkarna tar ju allt ansvar! Matte tycker ändå att undersköterskor borde vara mer värda... ;)

  SvaraRadera
 6. Anonym17:22

  Vi katter är minst lika värdefulla som en skällis, så det så! *stampar*
  Men visst är det trist att många verkar tycka annorlunda.

  SvaraRadera
 7. Sippo:
  Håller fullkomligt med!! *stampar också*

  SvaraRadera