söndag 12 februari 2012

Kärlek efter döden

Matte har kommit upp i den åldern att hon tycker att det är intressant att läsa dödsannonser. Intressant för att man kan se hur gamla tvåbeningarna var när de dog, vad symbolen i annonsen står för, man kan gissa vad de dog av och om det står vackra ord och dikter om den döde.

Många gånger är det bildsymboler på djur överst i annonsen, oftast katter och hundar, ibland, istället för en djursymbol, ett foto på den dödes djur.

Det matte har reflekterat över, och nu kanske mina läsares tvåbeningar sätter i halsen och tycker att matte är morbid (det vet jag inte vad det betyder, men matte sa att jag skulle skriva det och hon hoppas att era tvåbeningar älskar er tillräckligt för att inte bli rädda över att diskutera döden och husdjur), är trots att det är ett djur överst i annonsen så står det aldrig med några djurnamn. Matte tänker sig att den döde har haft en katt eller hund och då får en symbol överst i annonsen symbolisera att den döde tyckte mycket om den sortens djur. Men varför står aldrig djuren med i annonsen?

Matte har endast sett det två gånger, den ena gången var det en matte som hade dött och i annonsen, under alla tvåbeningsnamn, stod ett namn på ett djur och så ett dödsdatum inom parentes, några dagar efter att dess matte hade dött. Mattes första tanke var då att den dödes efterlevande måste ha avlivat djuret när dess matte hade dött. Fanns det ingen annan som kunde ta hand om djuret? tänker matte. Med tanke på att det fanns efterlevande nog att sätta in annonsen kunde väl någon ha tagit hand om djuret... Eller ville inte djuret leva utan sin matte... :/

Den andra gången som matte såg ett djur stå med i annonsen var härom dagen i den här annonsen (vi har bara med den översta delen):




Sannolikt var det en sådan sorts hund som matten hade haft och djurets namn stod också med i annonsen. Det här gjorde matte glad, för för många tvåbeningar är ju husdjuren så enormt viktiga, kanske till och med den bästa vännen, därför tycker matte att det är konstigt att det inte står med fler djur i dödsannonser. Det kanske ses som annorlunda och otraditionellt att skriva med djuren i en dödsannons, men många gånger kanske det är djuren som sörjer mest när en älskad husse/matte går bort. Naturligtvis kan man ju kattstatera att djuret (sannolikt) inte läser tidningen, men matte tänker sig att djuret skulle stå med av respekt för kärleken mellan tvåbening och djur.

Matte vill minnas att Wikki någon gång har skrivit om att man ska skriva ner något om vad man vill ska hända ens husdjur om man skulle dö oväntat, och det finns ju något som heter Vita Arkivet att fylla i om man vill vara med och berätta vad man vill ska hända med en när man dör.

Vad tänker era mattar och hussar om det här?

Matte har iallafall talat med lillhusse om oss katter och vad som ska hända om matte skulle dö före lillhusse och hon vill absolut att det överst i hennes dödsannons ska vara en bild på oss eller nån annan trevlig katt. Naturligtvis ska vi stå med i annonsen likt den på bilden, vår matte är ju den enda och bästa vi har! Och vi och lillhusse är ju det bästa hon har! ♥♥♥

5 kommentarer:

  1. Anonym12:12

    Jag brukar titta på dom med.Här har jag sett många djur på dödsannonser.Katter,hundar,renar,hästar o nu i veckan var det en ko.Så tanten var nog bondmora.Kram Raija+Kidi

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ko har matte aldrig sett, inte någon gris heller! ;)

      NOsbuffar

      Radera
  2. Alice14:12

    Ja djur ser man ofta i annonserna, men vi har faktiskt aldrig tänkt på att namnen på djuren inte står med. Hmmm, det väckte en hel del fundileringar... Annars har matte och hennes närmaste pratat mycket genom åren om hur de vill ha det när de dör. Matte har haft många i släkten som dött alldeles för tidigt och de har inte alltid vetat hur personen velat ha det, så därför har de pratat mycket om det så att det inte händer igen.
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att ni fick något att fundera på, då har jag uppnått mitt syfte! ;)

      Nosbuffar

      Radera
  3. Anonym13:46

    Hej!
    Märkte att länken till Vita Arkivet inte fungerar längre, fonus verkar ha tagit bort denna sida. Men hittade denna: https://lavendla.se/begravning/fore-begravningen/planera-sin-egen-begravning/

    SvaraRadera