måndag 7 november 2011

Mattes räddningsaktion

I fredags när matte satt och lekte med oss och väntade på att hennes väninna skulle komma med tåget ringde telefonen. En kattmamma hade blivit överkörd och ungarna behövde hämtas och transporteras till någon som kunde ta hand om dem...

Så matte åkte iväg och huset låg precis 3 meter från en 70-väg. En liten uppförsbacke bara och sen vägen, matte hade åkt samma väg förbi huset tidigare på dagen utan att ens reflektera över att det låg ett hus där och att det några timmar senare skulle komma en liten kolsvart kattmamma springandes upp på vägen... :(

För det matte och vi undrar är framför allt tre saker:

HUR KAN MAN LÅTA KATTER VARA UTEKATTER 2-3 METER FRÅN EN VÄLTRAFIKERAD 70-VÄG DÄR MÄNGDER AV BILAR KÖR?!?!?    :O

VARFÖR SÄTTER MAN ÅTMINSTONE INTE UPP ETT STAKET FÖR ATT FÖRDRÖJA FÖR KATTERNA ATT SPRINGA UPP PÅ VÄGEN?!?   :O

OCH SLUTLIGEN DET HÖGSTA SKRIKET AV ALLA: HUR KAN MAN LÅTA EN KATTMAMMA MED 18 DAGAR GAMLA KATTUNGAR GÅ UT?!?!?!?   :O

Följden av dessa tre frågor blev detta... :(


En alldeles underbar svart Mamma Katt som antagligen bara har fått en jättesmäll av en bil och flygit iväg... Den enda skada man kunde se på henne var att ena ögat hade åkt ut, i övrigt såg hon ut som hon sov och drömde om sina kattungar... Matte klappade Mamma Katt flera gånger och ville gråta för hennes och ungarnas skull.


Här i lådan bodde Mamma Katt och de 18 dagar gamla kattungarna. De behövde ju sin mamma, så VARFÖR lät den dumma ägaren mamman gå ut???  :(


Matte fick med sig kattungarna i en liten kattong (det var nu när matte skulle fotografera dem som hon upptäckte att kameran hade gått sönder, för när hon lekte med oss innan hon åkte hemifrån var den som den skulle. Så matte har alltså fotograferat utan att se vad hon fotograferat och om det har varit skärpa på objektet...)








Liten miniminikatt på vägen, ca 250 gram




Snälla Lotta från Örebro Katthem får nu vara mamma åt dessa ungar och mata dem med nappflaska... Hon hade massor av katter, bl.a en annan Mamma Katt med tre ungar som genast började tvätta dessa små, men tyvärr visade det sig senare att hon inte ville ta sig an även dessa. 

Kattunge och normalstor osthyvel




Små små söta ullbollar!!


Fyra små kattungar och en underbart vacker "rävunge"

Matte fick klippa klorna på de små ullbollarna eftersom de nästan satt som kardborreband på tröjan när de började klättra och matte sa efteråt att det nästan är lättare att klippa på mig och Frank, för de här små var ju liksom inget att hålla i och dessutom sprattlade de ju så! Matte var rädd att göra dem illa när hon höll fast dem, men det gick bra, små sylvassa klor klipptes bort.

Oj, vad de piper!!

Efter äventyret med kattungarna åkte matte och hämtade väninnan som också haft en omvälvande upplevelse, alldeles när tåget hade lämnat Stockholm hade det stannat och vapenbeklädda piliser, tror jag det hette, hade sprungit in, sökt igenom vagnarna och gjort ett pilisingripande och gått iväg med nån i tassbojor.
Själv förstod jag inte ett dugg av det där, men matte sa att jag skulle skriva det! ;)

14 kommentarer:

  1. Åh, vilka underbara små underverk! Så tragiskt och så onödigt att de skulle mista sin mamma, hon hade ju som matte skriver inte behövt gå ut. Hoppas alla syskonen hittar kärleksfulla hussar och mattar.
    En eloge till matte för hennes fina insats!
    Kramar och tassklappar

    SvaraRadera
  2. Anonym17:38

    Uschjam så otäckt med mamma katt. Varför lär sig aldrig människor?

    SvaraRadera
  3. Kanske var det den korkade människan som släppte ut kattmamman, som polisen hämtade i tassbojor!? Något annat kan det knappast vara!

    Stackars små ullsuddar!! Även om det är tur att de blir omhändertagna!! Maurice, som är av det ömsinta slaget, tycker att det vore skoj med en liten ullsudd att ta tass om. Kajsa är inte lika ömsint och vill INTE ha ullsuddar omkring tassarna.

    nosgos å "vi-är-stolta-över-Matte-som-hjälper-ullsuddar"-gottisar
    Maurice & Kajsa

    SvaraRadera
  4. O så söta, Hoppas att Lottas mamma katt ändrar uppfattning och tar dom till sig, Lite jobbigt att nappa fyra små Sötisar-
    Nalle

    SvaraRadera
  5. Gunilla och Frasse:
    Som MATTE skriver!! :O Tror ni att det är matte som sitter här och tassar på tangentbordet!! Matte hälsar och tackar för elogen! ♥

    Sippo:
    Många människor är dumma! :( Hur gick det för husse idag?

    Maurice och Kajsa:
    Jag tror att Frank nog också hade tyckt att det var mysigt med en liten ullsudd! Jag vet inte vad jag hade tyckt, jag tror att jag hade varit avvaktande...

    Så klart var det honom de hämtade!! Rätt åt honom! :O
    Tack för gottiset! *stolt*

    SvaraRadera
  6. Keiju18:57

    Problemet som jag ser det är att ägarna inte lärt katten att vara 'rädd' för bilar. bor mitt emellan en ganska trafikerad väg och södra stambanan (där det går ca 200 tåg/dygn) men våra katter passar sig både för tåg och bilar då vi lärt dem att bilar är farliga. Nu räcker det att vi startar bilen för att de ska flytta sig ur vägen för dem

    SvaraRadera
  7. Stackars små kattungarna att bli utan mamma katt. Så bra att matte kunde hämta dem så att de kan få hjälp. Nosbuff

    SvaraRadera
  8. Alice22:48

    Fy för såna människor som släpper ut sina katter och allra helst en mammakatt så nära en trafikerad väg. *frääs* Men en jamarstor hederstass till er matte som åkte iväg och tog hand om missarna! Såna tvåbeningar skulle det finnas fler av!
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
  9. Men så tragiskt för mamman och de små kattungarna. Alla tre frågor ni ställer är högst relevanta. Man önskar att det skulle bli ett pilisingrpande mot den som handlar så tokigt.

    SvaraRadera
  10. Åh, å ledsamt med mamma katt! Nog kändes det som en väldigt "onödig" olycka, om man hade tänkt till lite först? Eloge till alla som hjälpte de små kissemissarna. Kurr och burr.

    SvaraRadera
  11. Nalle:
    Jo, det blir jobbigt för Lotta att hålla på och ge nappflaska till fyra ungar... Hon hoppas att det ska komma in en kattmamma som vill ta sig an ungarna.

    Keiju:
    Jag undrar helt ärligt hur man lär sina katter att vara rädd för bilar?

    Alice och Dui och Deco:
    Matte gjorde bara en mycket liten insats, den största insatsen gör ju Lotta som sköter kattungarna. Dock är matte väldigt glad att hon kunde hjälpa till med något! Ägaren påstod att han hade frågat sina grannar om någon kunde hjälpa till och skjutsa, men att "alla hade druckit alkohol"... :(

    Kattson:
    Pilisen borde definitivt komma och ta ägaren!! Åtminstone kunde kattpilisen komma och klösa honom hårt! :)

    Stationskatterna:
    Det var en alldeles fruktansvärt onödig olycka som absolut inte hade behövt hända. Ägaren skulle ha haft sin Mamma Katt inne!

    SvaraRadera
  12. Oj så tragiskt! Småttingarna är så söta och nu mammalösa för att en tvåbening inte tänkte rakt. Den där pilisen borde bita den!Alkohol luktar så uschigt.
    Jag har en väg utanför huset, men går bara ut genom grinden, kollar noga först och tassar sen kvick över till andra sidan. Inte så många kör här och fort går det inte heller som tur är, gatan är det bara vi som bor som har ärende till.

    SvaraRadera
  13. Keiju17:25

    Man är lite 'taskig' när de är små (startar bilen skickar in en handfull med FIN sand under bilen = sand i pälsen obehagligt, och upprepa vid behov) Sedan lär kattmamman ut det till sina ungar (man kan behöva 'skrämma' kattungarna ett par gånger).
    Ja det är taskigt att göra så men det har räddat livet på våra katter, bor själv vid en av riksvägarna så den är ganska valtrafikerad året runt. Men vilket är värst att skrämma katten med lite sand eller att se den påkörd? För mig är valet enkelt.

    Sedan är det självklart att man inte släpper ut en kattmamma som nyligen fått ungar utan att den får vara med sina små..

    SvaraRadera
  14. Pelle:
    Visst var det tragiskt! Vi har nog aldrig luktat på alkohol, matte dricker aldrig det. Däremot är vi mycket familjära med lukten av Pepsi Max, det är mattes drog! ;)

    Vilken tur att inte så många ska till din gata, lova att du är försiktig när du går över!
    Var över och tittade på din blogg och du var jättefin! :)

    Keiju:
    Sand i pälsen lät verkligen alldeles jamarhemskt, kanske t.o.m värre än vatten, men det är betydligt bättre än en platt katt.
    Lova att du går försiktigt över vägen! :)
    Ni får gärna svara på min kattistiska undersökning!
    http://prinsessanlinnsen.blogspot.com/2011/11/kattistisk-undersokning.html

    SvaraRadera