onsdag 28 december 2011

Housecats

Igår kväll satt matte och lillhusse och tittade på ett gammalt avsnitt av tv-serien Desperate Housecats och då uppkom ett moraliskt dilemma som matte och lillhusse fick lov att diskattera senare med en smula skilda åsikter om.

En snabb beskrivning om vad det handlade om:
Det skulle komma en tornado till samhället som det handlar om och mrs McCluskey hade en källare som var orkansäker där hon själv skulle vara och även hade lovat sin väninna miss Greenberg och hennes katt att få vara.


http://www.sonyazeigler.com/Catalog/Cats%204/


Samtidigt kom en av huvudpersonsfamiljerna och frågade om de också kunde få ta skydd i källaren, och det var ok. Men när de kom ner i källaren så visade det sig att maken i familjen var allergenisk mot katter och fick ett astmaanfall. Frun i familjen tyckte då att katten skulle ut, men mrs McCluskey menade på att miss Greenberg och katten var hennes gäster och mådde maken dåligt fick han gå ut i tornadon. Huvudpersonsfrun menade då att katten var ju "bara ett djur", medan hennes make var en människa. Den faktiskt kloka mrs McCluskey konstaterade att för miss Greenberg var katten hennes familj.

Nu struntar vi hur det slutade, men lillhusse frågade matte hur hon skulle ha sett på det.

Matte menar att det i det här fallet är två frågor som måste besvaras i såfall :
1. Vem som blev inbjuden först i huset
2. Vad som är viktigast djur eller människa

Oavsett om  katten försvann eller inte så var ju redan källaren full av kattallergener så för astmaanfallet gjorde det nog ingen skillnad skulle jag tro.

På fråga 1 svarar matte att det var ju faktiskt katten och dess människa som blev inbjudna i huset, alltså borde familjens make ha fått gå oavsett om det var en orkan utanför. För för kattens ägare var ju katten lika viktig som familjens make var för dem.

Vem tycker ni skulle ha kastat ut i orkanen??

På fråga 2 vill matte svara att hon likställer människa och djur, hon säger att hon inte kan se att en människa skulle vara mer värd än djuren, snarare tvärtom i såfall med tanke på hur människan beter sig mot både djur och varandra.
Det enda tillfälle när matte särställer människa och djur är vid skador, hon säger (till sin egen mattes stora förtret) att hon föredrar att lillhusse bryter benet framför att jag eller nån av de andra katterna gör det. Detta inte för att hon tycker mer eller mindre om någon av oss utan för att det kostar ca 250 kr i dagens Sverige att bli sjukvårdsbehandlad som människa, att behandla ett djur med brutet ben kan säkert kosta mellan avlivning och 10.000 kr beroende på var skadan sitter. Det har inte matte råd med. Dessutom är det betydligt lättare att förklara för lillhusse varför han ska ha gips (för att snygga tjejer ska skriva på det) än för oss djur (för att matte vill vara vansinnigt dum och plåga oss!)

Tycker ni att jag hade för djupa frågor idag? Jag känner mig lite djup just nu... :/

6 kommentarer:

 1. Nej. Nej. Nej. Om jag bjuder in en "galen kattlady" till mitt skyddsrum, så har jag bjudit in henne. Om det sen kommer någon annan och frågar om lov att få ta skydd, självklart får de det. Men de kan inte komma och försöka bestämma vem annars som skall vara där. Jag har s a s ett avtal med "kattladyn" först. Är hans allergi så svår att han får andningsstopp, hade han inte kunnat vara där i alla fall - även om vi skickat ut "kattladyn". För att någon med så svår allergi skall kunna vistas i ett rum där det funnits ett allergen, måste rummet saneras först. Är han bara "vanligt" allergisk, då har han antingen att välja på att bita ihop eller att söka annat skydd.

  Vem som skall bryta ett ben? Hmmm. Det beror på åldern. Får jag välja, kan jag ju välja mig själv....

  nos.... ähhh puss&kram
  lillie

  SvaraRadera
 2. Alice17:03

  Här jamar vi instämmande med lillie! Katten var där först och dessutom inbjuden. Mannen hade som ni sa inte kunnat vara kvar oavsett om katten gick ut eller inte. Så bit ihop eller så hade mannen fått gå.
  När det gäller skador så vill jag faktiskt inte välja någon.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 3. Anonym18:55

  Djuren före människorna, speciellt om de är inbjudna först. De ska respekteras också.

  SvaraRadera
 4. lillie:
  Tihi, du tycker samma som matte alltså!

  Puss och kram och buff! ;)

  SvaraRadera
 5. Alice:
  Tänk ni tycker OCKSÅ samma!

  Nej, det är klart att man inte väljer skador, det verkar bara så mycket billigare och enklare att bryta benet själv än att gå till veterinären.

  BUff

  SvaraRadera
 6. Anonym:
  Tänk ÄNNU en som tycker samma! *tihi*

  Djur ska absolut respekteras lika mycket som tvåbeningar!

  SvaraRadera